Przepis na orzechówkę – nalewka z orzecha włoskiego. Naturalny eliksir zdrowia

Przepis na orzechówkę – nalewka z orzecha włoskiego. Naturalny eliksir zdrowia
Nalewka z orzecha włoskiego, znana również jako orzechówka, to tradycyjny, domowy specyfik, który od wieków ceniony jest przez szwagrów podczas zwiedzania domowej piwnicy, oraz w medycynie ludowej. Jej niepowtarzalny smak, głęboki aromat i lecznicze właściwości sprawiają, że warto mieć ją zawsze w swojej domowej apteczce. W tym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na orzechówkę, opisujemy kiedy i jak ją przygotować, jakie posiada właściwości zdrowotne oraz jak ją stosować. Dowiedz się, dlaczego nalewka z orzecha włoskiego to jeden z najcenniejszych domowych preparatów na odporność i dolegliwości trawienne.
Dlaczego warto przygotować orzechówkę?
Orzechówka to nie tylko aromatyczna nalewka – to przede wszystkim naturalny środek wspomagający zdrowie. Ze względu na wysoką zawartość garbników, flawonoidów, olejków eterycznych, witamin (szczególnie C i B), a także jodu i tanin, nalewka z zielonych orzechów włoskich działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w leczeniu dolegliwości żołądkowych, reguluje pracę jelit, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Nalewka z orzecha włoskiego sprawdza się również jako wsparcie przy przeziębieniach, problemach z gardłem, czy stanach zapalnych jamy ustnej. Właściwości orzecha włoskiego znane są w ziołolecznictwie od setek lat i do dziś cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.
Kiedy zbierać orzechy włoskie na nalewkę?
Kluczowym składnikiem orzechówki są zielone orzechy włoskie, które należy zbierać w odpowiednim czasie. Najlepszy moment to przełom czerwca i lipca – orzechy są wtedy jeszcze niedojrzałe, miękkie i łatwe do przekrojenia nożem. Ich łupina nie jest jeszcze twarda, a wnętrze zawiera wartościowe substancje bioaktywne.
Zbyt późno zebrane orzechy tracą część swoich cennych właściwości i stają się zbyt twarde do wykorzystania. Dlatego tak ważne jest, by orzechy na nalewkę zbierać maksymalnie do połowy lipca.
Przepis na orzechówkę – nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
- 20 zielonych orzechów włoskich
- 1 litr spirytusu (70–96%) / Opcjonalnie dla obniżenia mocy 0,5l spirytusu i 0,5l wódki
- 300 g cukru (lub miodu)
- 1 laska cynamonu
- 3–4 goździki
- opcjonalnie: skórka z cytryny, wanilia, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Zielone orzechy dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki (najlepiej w rękawiczkach – sok barwi skórę).
- Pokrojone orzechy umieszczamy w dużym słoju, dodajemy przyprawy, zalewamy spirytusem.
- Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając zawartością.
- Po upływie tego czasu zlewamy płyn i filtrujemy.
- Cukier (lub miód) rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i łączymy z nalewką.
- Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na minimum 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.
Im dłużej orzechówka dojrzewa, tym bardziej zyskuje na smaku i właściwościach. Optymalny czas dojrzewania to 6–12 miesięcy.
Właściwości zdrowotne nalewki z orzecha włoskiego
1. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Dzięki zawartości juglonu – naturalnej substancji o silnym działaniu antyseptycznym – nalewka z orzechów włoskich skutecznie wspomaga walkę z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
2. Wspomaganie trawienia
Nalewka z orzecha włoskiego znakomicie wspiera procesy trawienne. Stosowana przy niestrawności, wzdęciach, bólach żołądka czy problemach z jelitami, przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga wątrobę i trzustkę.
3. Naturalny środek odrobaczający
Związki zawarte w zielonych orzechach mają działanie przeciwpasożytnicze. Regularne stosowanie orzechówki może pomóc w oczyszczaniu organizmu z pasożytów i toksyn.
4. Wzmacnianie odporności
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, nalewka wspiera naturalną odporność organizmu. Działa również tonizująco i ogólnie wzmacniająco.
5. Pomoc przy schorzeniach skóry
Zewnętrzne stosowanie orzechówki (np. w formie okładów) wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, wyprysków, grzybic czy trudno gojących się ran.
Jak stosować orzechówkę?
Dawkowanie nalewki z orzecha włoskiego:
Orzechówka to preparat leczniczy, który należy stosować w umiarkowanych ilościach. Zalecane dawkowanie to:
- profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie (najlepiej po posiłku)
- przy problemach trawiennych: 1 łyżka stołowa po ciężkostrawnym posiłku
- w stanach infekcyjnych: 2–3 razy dziennie po łyżeczce
- ze szwagrem: "kieliszek na spróbowanie" podczas męskiego oprowadzania po piwnicy. No to jeszcze po jednym i na górę.
Dzieciom oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią nie zaleca się stosowania nalewki ze względu na zawartość alkoholu.
Nalewka z orzecha włoskiego w domowej apteczce
Warto zawsze mieć w domu butelkę orzechówki – to naturalny środek, który nie tylko wspiera zdrowie, ale również sprawdza się jako pierwsza pomoc przy wielu dolegliwościach. Z powodzeniem może zastąpić syntetyczne leki przy łagodnych schorzeniach układu pokarmowego lub jako wspomaganie leczenia przeziębień.
Co więcej, domowa nalewka z orzecha włoskiego może być również ciekawym dodatkiem kulinarnym – doskonale komponuje się z deserami, lodami czy gorzką czekoladą.
Orzechówka – nalewka z zielonych orzechów włoskich to tradycyjny, sprawdzony sposób na wsparcie zdrowia w naturalny sposób. Jej prozdrowotne właściwości, łatwość przygotowania i wszechstronne zastosowanie sprawiają, że powinna znaleźć się w każdym domu. Wystarczy zebrać orzechy w odpowiednim czasie, przygotować nalewkę według sprawdzonego przepisu i cierpliwie poczekać, aż dojrzeje.
Dzięki regularnemu stosowaniu nalewki z orzecha włoskiego, można cieszyć się lepszym trawieniem, wzmocnioną odpornością i ogólną poprawą zdrowia. To nie tylko tradycja, ale i skuteczna forma naturalnej terapii.
Polecane

Lawendowy woreczek zapachowy 20g - bawełniany

Lawendowy mały woreczek zapachowy 8g - bawełniany

Wieszak ścienny drewniany sosna podpalana LOFT
