Co zrobić ze śliwkami z nalewki? Pomysły i przepisy

Co zrobić ze śliwkami z nalewki?
Przepisy i pomysły na zero-waste w domowej kuchni
Zawsze po jesiennych zbiorach, gdy domowe nalewki zdążą już spokojnie dojrzeć, w mojej kuchni pojawia się pewien „problem”. Zostaje mi duża ilość owoców po alkoholu — najczęściej śliwek, bo to właśnie nalewka śliwkowa jest u mnie niekwestionowaną królową. Idealna na zimowe wieczory, do kolacji czy jako dodatek do deseru.
I co roku zadaję sobie to samo pytanie:
Co zrobić ze śliwkami po nalewce?
Skoro tu jesteś — zapewne Ty też szukasz pomysłów!
Najprostsza odpowiedź brzmi: po prostu je zjeść! Takie śliwki same w sobie są przepyszne. Można nałożyć je do miseczki i potraktować jako deser (choć po takim deserze nie polecam prowadzić samochodu!). Ale co zrobić, kiedy mamy kilka kilogramów owoców? Tego już nie przejemy, prawda, Małgosiu?
Prawda, dlatego właśnie przychodzę z pomocą - oto moje sprawdzone sposoby na wykorzystanie śliwek z nalewki.
Konfitura ze śliwek po nalewce
To mój absolutny numer jeden. Konfitura jest intensywna, aromatyczna, lekko „dorosła”, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Co roku zajadamy się nią z mężem, a część przeznaczam na nadzienie do pierników - wychodzą obłędne!
Przepis: Konfitura ze śliwek po nalewce
Składniki:
- śliwki odsączone z nalewki
- opcjonalnie: trochę cukru
Przygotowanie:
Odsączone śliwki umieść w głębokiej patelni lub garnku i podgrzewaj na małym ogniu
Gotuj przez 2 godziny, aby owoce zgęstniały i puściły resztki soku.
Jeśli Twoja nalewka była mało słodka – dodaj odrobinę cukru. Jeśli Twoje śliwki od razu były bardzo gęste i długo stały w nalewce to nie trzeba ich długo odparowywać, jedynie tak aby złapały temperaturę (czyli ok. 40 min)Kiedy śliwki odparują, przełóż je do wysokiego naczynia (ja używam dużej miski) i zblenduj na gładką masę. Jeśli Twoje śliwki od razu były bardzo gęste i długo stały w nalewce to nie trzeba ich długo odparowywać, jedynie tak aby złapały temperaturę w celu rozpuszczenia cukru (czyli max. 30 min)
Gorącą konfiturę przełóż do słoików i zawekuj
Moja ekspresowa metoda to „podlanie” nakrętki odrobiną spirytusu i podpalenie, ale jest to ryzykowne, dlatego polecam dużą ostrożność.Jeśli wolisz, możesz wykonać tradycyjne wekowanie:
- pasteryzacja w garnku z wodą,
- pasteryzacja w piekarniku
Śliwki w czekoladzie
To mój smak dzieciństwa. Mama przygotowywała je zawsze na święta - obok makowca i sernika znikały najszybciej. Uwielbiam je w wersji ze słodko-gorzka czekoladą, ale oczywiście możesz postawić na dowolną.
Przepis: Śliwki w czekoladzie (na 1 kg śliwek)
- W kąpieli wodnej rozpuść 400 g czekolady
- Odsączone delikatnie śliwki zanurzaj w rozpuszczonej masie i układaj na blasze wyłożonej pergaminem
- Włóż śliwki do zamrażarki na minimum 4 godziny - najlepiej na całą noc
Po tym czasie można zajadać się pysznym deserem, który idealnie sprawdzi się nie tylko na święta!
Śliwki po nalewce w wersji wytrawnej
Takie owoce świetnie sprawdzają się również w daniach wytrawnych! Czasami wykorzystuję do tych dań również moją konfiturę (chociaż nie będę ukrywać, że zdecydowanie wolę ją w wersji na słodko). Kilka inspiracji:
Pomysły na wytrawne wykorzystanie:
- Sos śliwkowy do mięs – wystarczy poddusić śliwki z cebulą, octem balsamicznym i odrobiną miodu
- Dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi – zblendowane i przyprawione owoce nadadzą mięsu aromatycznej słodyczy i głębi
- Śliwki do pasztetu – zblendowane z mięsem dodają wyjątkowego aromatu i wilgoci
Czy można mrozić śliwki po nalewce?
Oczywiście, że tak! Jeśli nie masz czasu od razu ich przetwarzać - po prostu je zamróź. Po rozmrożeniu świetnie nadadzą się do:
- ciast i muffinek,
- sosów,
- potraw mięsnych,
- deserów lodowych
A wy jak w jakiej wersji najbardziej lubicie wykorzystać śliwki po nalewce?
